Lahdelma & Mahlamäki arkkitehtien suunnittelemalle Kaupunkiympäristötalolle Tekla BIM Award 2020

Lahdelma & Mahlamäki arkkitehtien suunnittelema Kaupunkiympäristötalo on voittanut Suomen ja Baltian maiden Tekla BIM Award 2020 -palkinnon. Palkinto myönnetään rakennushankkeelle, jossa tietomallintamisteknologiaa (BIM, Building Information Modeling) on hyödynnetty laaja-alaisesti ja edistyksellisellä tavalla. Kaupunkiympäristötalo sijaitsee Helsingin Kalasatamassa ja se valmistuu kesän 2020 aikana.

Rakennus kokoaa yhteen kaikki Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan 1 500 työntekijää ja tarjoaa heidän käyttöönsä yli 40 000 m2 nykyaikaista työskentelytilaa. Lisäksi Kaupunkiympäristötalo pitää sisällään kaikille avoimia asiakaspalvelu- ja näyttelytiloja sekä ravintolan.

Kaupunkiympäristötaloa suunniteltaessa ja rakentaessa tietomallintamista on käytetty erityisen laaja-alaisesti ja kokeilevalla asenteella. Teknologia oli keskeisessä asemassa esimerkiksi lukuisissa työpajoissa, joissa tietomalli yhdistettiin virtuaalilaseihin ja rakennuksen tulevat käyttäjät pääsivät itse osallistumaan suunnittelutyöhön. Toinen esimerkki tietomallintamisen uraauurtavasta käytöstä on rakennuksen työmaalta, jossa tietomalli oli jatkuvassa käytössä. Suunnitelmia pystyttiin havainnollistamaan työmaalla ns. lisätyn todellisuuden teknologian avulla, jolloin tietomalli ja työn alla oleva rakennuksen osa yhdistyivät tablettitietokoneen näytöllä.

Kyseessä on jo kolmas kerta, kun Lahdelma & Mahlamäki arkkitehtien suunnittelema kohde voittaa Tekla BIM Award -palkinnon. Aiemmin palkitut kohteet ovat kauppakeskus Easton Helsinki (2017) ja Derby Business Park (2012).

Tutustu Kaupunkiympäristötalon portfoliosivuun.

Urban Environment House Bim