Matinkylän lukio

Lyhty on Lahdelma & Mahlamäki arkkitehtien voittajaehdotus Matinkylän lukiosta järjestetyssä kilpailutuksessa. Rakennus sisältää oppimisympäristöjen lisäksi liikuntahallin ja kattopihan. Kilpailuehdotuksessa valo nousee keskeiseen asemaan.

Matinkylan Lukio 3
Matinkylan Lukio 7

Rakennuksen julkisivut ovat paljolti lasia, minkä ansiosta sisätilat ovat valoisia ja rakennus aukeaa ympäristöönsä. Ulkoapäin vaalea rakennus muistuttaa nimensä mukaisesti lyhtyä, joka valaisee ympäristöään.

Matinkylan Lukio 2

Kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen näkyy rakennuksen kompaktissa ja energiatehokkaassa muodossa.

Matinkylan Lukio 1
Matinkylan Lukio 6

Rakennuksen oppimisympäristöt koostuvat sekä luokkatiloista että avoimemmista, vapaista oppimisympäristöistä, jotka kannustavat opiskelijoita keskustelemaan ja kohtaamaan toisiaan vapaamuotoisesti.

Matinkylan Lukio 5

Puu on kilpailuehdotuksessa olennainen materiaali, sillä sekä rakennuksen runko että suuri osa sisätiloista voidaan toteuttaa puisina.

Matinkylan Lukio 4

Projektin yksityiskohdat

 • Sijainti: Espoo
 • Vuosi: Käynnissä
 • Kokonaispinta-ala: 11,305 m²
 • Asiakas: Espoon kaupunki
 • Suunnitelma: Lukio, liikuntahalli, tiloja kaupunkilaisten käyttöön, kattopiha
 • 01Koko esittely

  Lyhty on Lahdelma & Mahlamäki arkkitehtien voittajaehdotus Matinkylän lukiosta järjestetyssä kilpailutuksessa. Rakennus sisältää oppimisympäristöjen lisäksi liikuntahallin ja kattopihan. Tiloja on varattu paitsi lukiolle myös muuhun kaupunkilaisten käyttöön. Matinkylän lukio sijoittuu metroaseman viereen, Tynnyripuiston eteläosaan. Yhdessä rakenteilla olevan uimahallin ja urheilukenttien kanssa se luo kaupunkilaisia palvelevaa julkista tilaa.

  Kilpailuehdotuksessa valo nousee keskeiseen asemaan. Rakennuksen julkisivut ovat paljolti lasia, minkä ansiosta sisätilat ovat valoisia ja rakennus aukeaa ympäristöönsä. Lasisten julkisivujen lisäksi luonnonvaloa saadaan kattopihan kautta kaikkien kerrosten läpi aina lukion sydämessä sijaitsevaan ruokasaliin asti. Maitolasipinnat erottavat liikuntahallin ja oppimistilat toisistaan, mutta samanaikaisesti lasin läpi siivilöityvä valo yhdistää tilat toisiinsa. Ulkoapäin vaalea rakennus muistuttaa nimensä mukaisesti lyhtyä, joka valaisee ympäristöään.

  Rakennuksen oppimisympäristöt koostuvat sekä luokkatiloista että avoimemmista, vapaista oppimisympäristöistä, jotka kannustavat opiskelijoita keskustelemaan ja kohtaamaan toisiaan vapaamuotoisesti. Aiemmin tämän tyyppisiä tiloja on totuttu näkemään lähinnä peruskoulurakennuksissa, joten Matinkylän lukio on uudenlainen päänavaus lukiomaailmassa. Virkistävän lisän oppimisympäristöihin tuo myös idealuonnoksen kattopiha, jossa lukiolaiset voivat opiskella ulkotiloissa.

  Kestävän kehityksen periaatteita on pyritty noudattamaan perustavanlaatuisista muoto- ja rakenneratkaisuista lähtien, mikä näkyy rakennuksen kompaktissa ja energiatehokkaassa muodossa. Puu on kilpailuehdotuksessa olennainen materiaali, sillä sekä rakennuksen runko että suuri osa sisätiloista voidaan toteuttaa puisina.

 • 02Aineistopaketti

  Projektien ladattaviin aineistopaketteihin sisältyy kuvia, piirroksia ja tekstejä. Aineiston kieli voi vaihdella englannin ja suomen välillä.

  Lataamiseen vaaditaan salasana, jonka saat lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@lma.fi. Kerro viestissä nimesi, edustamasi organisaatio ja aineiston käyttötarkoitus.

  Aineiston käyttöehdot (Terms and conditions of use) löydät aineistopaketista.

  Lataa aineistopaketti klikkaamalla tästä