Kansallismuseon lisärakennus Haapio

Haapio, kilpailuehdotus Kansallismuseon lisärakennukseksi, nostaa museokokonaisuuden uudeksi ikoniksi puurakenteinen sisäänkäyntipaviljongin. Nimi "Haapio" viittaa ikiaikaiseen, yhdestä rungosta veistettyyn venetyyppiin. Sen materiaalinen juurevuus ja monitulkintainen hahmo viittaa kansalliseen identiteettiimme ja kulttuuriperintöömme. Haapio saavutti Uusi Kansallinen -arkkitehtuurikilpailussa jaetun kolmannen sijan.

Haapio9 Web
Haapio2 Web

Haapio pyrkii luomaan uuden tulkinnan arkkitehtuurin kyvystä viestiä kansallisia arvoja globaalissa maailmassamme.

Haapio4 Web

Haapio siirtyy vanhan Kansallismuseon kivisistä linnoista kansanperinteeseen ja puuhun. Se korostaa puun merkitystä entisaikojen että oma aikamme kansallisena rakennusaineena. Kilpailuehdotus jalostaa nykyaikaisella osaamisella suomalaisten puukirkkojen rakenneratkaisuja tai tukkiin veistetyn haapion oivaltavuutta, uudelleen tulkiten näitä kansallisia perinteitä ja niihin liittyviä tarinoita.

Haapio5 Web
Haapio6 Web

Sisäänkäyntipaviljongin ylempään kerrokseen on sijoitettu korkeatasoinen museoravintola ja pihatasolle kahvio. Ehdotus korostaa ravintolan autonomista asemaa museokokonaisuudessa.

Haapio3 Web

Haapio sopeutuu osaksi Kansallismuseon puistoa ja paviljongin avoin alustila yhdistää kaksi erilaista puistoa toisiinsa. Paviljongin alta avautuu myös sisäänkäynti maan alle sijoitettuihin näyttelytiloihin.

Haapio7 Web

Kuvagalleria

Projektin yksityiskohdat

  • Sijainti: Helsinki
  • Vuosi: 2019
  • Kokonaispinta-ala: 4,875 m²
  • Asiakas: Museovirasto, Suomen kansallismuseo ja Senaatti-kiinteistöt
  • 01Koko kuvaus

    Haapio, a competition entry for the Annex to the National Museum of Finland, creates a new icon for the museum complex – a wooden entrance pavilion. The name "Haapio" refers to an ancient boat type carved from a single wood log. Rustic materials and ambiguous character of the entry allude to Finnish identity and cultural heritage. Haapio won the shared 3rd prize in the Uusi Kansallinen architecture competition.

    Haapio is a new interpretation of the ability of architecture to communicate Finnish values in our global world. It shifts from the stone castles of the old National Museum to folklore and wood, emphasizing the importance of wood as a Finnish building material in the past and in our own time. The competition proposal uses modern knowledge to refine the structural solutions of Finnish wooden churches or the insight of carving a boat from a log, reinterpreting these traditions and related stories.

    The architecture of the annex is built around the appeal of the timber-framed entrance pavilion covered in tarred aspen shingles. The top floor of Haapio houses a high-quality museum restaurant and a courtyard-level café. The open space under the pavilion connects two different parks, providing weather protection for a variety of small events. Entrance to the underground exhibition spaces is also located under the pavilion.

  • 02Työryhmä

    Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit: Rainer Mahlamäki (tekijä) ja Pedro García Alcázar, Antti Canth, Taavi Henttonen, Tarmo Juhola, Mykolas Malskis, Katri Rönkä, Jukka Savolainen sekä Ilkka Syrjäkari

    Neuvonantaja: Markus Lähteenmäki

    Havainnekuvat: Brick Visual

  • 03Media Kit

    Download our Media Kit for publication material on the project, including images, drawings and texts. Downloads are password protected.

    To get the password, email info@lma.fi stating your name, organisation and reason for downloading our files.

    Terms and conditions of use are included in the Media Kit.

    Click here to download